میخک که منشا آن اندونزی است، جوانه های گل خشک شده از درخت میخک است. آنها یک ادویه محبوب هستند که مردم در سوپ ها، خورش ها، گوشت ها، سس ها و غذاهای برنجی استفاده می کنند. نام آنها از کلمه لاتین clavus گرفته شده است که به معنای ناخن است زیرا شکل میخک خشک شده شبیه ناخن است. مردم سالهاست که از میخک در آشپزی و طب سنتی استفاده میکنند، اما اخیراً است که دانشمندان شروع به مطالعه فواید بالقوه آن برای سلامتی کردهاند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مزایای سلامتی بالقوه، موارد استفاده و خطرات میخک، ادامه مطلب را بخوانید.
فواید میخک برای سلامتی
میخک دارای مزایای بالقوه مختلفی برای سلامتی است، از جمله:
بهداشت دهان و دندان
محققان در حال مطالعه روغن میخک به عنوان یک روش طبیعی برای حفظ سلامت دهان و دندان به دلیل تأثیر آن بر پلاک، التهاب لثه و باکتری های دهان هستند. منبع مورد اعتماد محققین اثربخشی دهانشویه گیاهی حاوی روغن میخک، ریحان و درخت چای را با دهانشویههای اسانس تجاری موجود مقایسه کردند. هر دو دهانشویه در برابر پلاک و التهاب لثه موثر بودند و نشان دادند که ممکن است به کاهش التهاب و باکتری های دهان کمک کنند. محققان همچنین دریافتند که دهان شویه حاوی میخک تعداد باکتری های مضر را بیشتر از دهانشویه های تجاری کاهش می دهد.
دیابت
یک منبع معتبر مطالعه روی موش نشان داد که عصاره میخک و نیجریسین، جزء عصاره میخک، مقاومت به انسولین را در سلولهای عضلانی موش کاهش میدهد. موشهای مبتلا به دیابت که نیجریسین مصرف کردند، مقاومت کمتری به انسولین داشتند و در تحمل گلوکز، ترشح انسولین و عملکرد سلولهای بتا بهبود یافتند.
یکی دیگر از مطالعات حیوانی منبع مورد اعتماد به تأثیر پودر جوانه میخک بر نشانگرهای آزمایشگاهی در مدل موش دیابتی پرداخت. آنها دریافتند که سطح قند خون در موشهایی که پودر میخک دریافت کردهاند در مقایسه با گروه کنترل که پودر میخک دریافت نکردهاند کمتر است.
سرطان
بسیاری از گیاهان و ادویهها سرشار از آنتیاکسیدانها هستند، این آنتیاکسیدانها مواد شیمیایی هستند که در کاهش آسیب سلولهایی که میتواند منجر به سرطان شود، نقش دارند. به گفته متخصص تغذیه، «فقط ۱/۲ قاشق چایخوری میخک آسیاب شده حاوی آنتی اکسیدان بیشتری نسبت به ۱/۲ فنجان بلوبری است.»
در یک مطالعه آزمایشگاهی، دانشمندان دریافتند که عصاره میخک می تواند رشد انواع مختلف سلول های سرطانی انسان را کند کند. عصاره میخک همچنین مرگ سلولی را در سلول های سرطانی روده بزرگ افزایش داد.
همین مطالعه همچنین به تأثیر عصاره میخک بر رشد تومور در موش ها پرداخت. تومورها در موش های تحت درمان با عصاره میخک در مقایسه با گروه کنترل به طور قابل توجهی کمتر رشد کردند.
در مطالعه دیگری با منبع معتبر، دانشمندان به تأثیر آمادهسازیهای مختلف عصاره میخک بر سلولهای سرطان سینه انسان پرداختند. آنها دریافتند که اسانس میخک و عصاره اتانولی میخک هر دو برای سلول های سرطان سینه سمی هستند. نویسندگان گزارش کردند که میخک ممکن است نقش مفیدی در آینده درمان سرطان داشته باشد زیرا می تواند باعث مرگ سلولی و کند شدن تکثیر سلولی شود.
چاقی
دانشمندان همچنین میخک را با توجه به تأثیر بالقوه آن بر چاقی مطالعه کرده اند. در مطالعهای روی موشها، محققان دریافتند که عصاره میخک باعث کاهش چاقی ناشی از رژیم غذایی پرچرب میشود. موش هایی که عصاره میخک دریافت کردند وزن بدن کمتر، چربی شکمی کمتر و چربی کبد کمتری نسبت به گروه کنترل داشتند.
خطرات، عوارض جانبی، و ملاحظات
به گفته مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی، خطرات متعددی با روغن میخک همراه است. ممکن است باعث تحریک پوست، چشم و تنفسی یا واکنش آلرژیک روی پوست شود. همچنین قابل اشتعال است و در صورت بلعیده شدن و رفتن به مجرای تنفسی می تواند کشنده باشد.
در یک گزارش موردی، یک کودک 15 ماهه پس از مصرف 10 میلی لیتر (میلی لیتر) روغن میخک، نارسایی کبدی را تجربه کرد. حادثه دیگر مربوط به کودک 2 ساله ای بود که 5 تا 10 میلی لیتر روغن میخک نوشید. کودک مشکلات پزشکی متعددی از جمله کما، آسیب کبدی و مشکلات لخته شدن خون را تجربه کرد.
میخک همچنین ممکن است باعث افزایش احتمال خونریزی یا افزایش پاسخ بدن به وارفارین شود. مهم است که در مورد استفاده از هر محصول گیاهی با یک متخصص پزشکی صحبت کنید تا آنها بتوانند عوارض جانبی و تداخلات احتمالی را بررسی کنند.
کاربرد میخک
میخک به دلیل طعم و بوی قوی خود شناخته شده است و می توان آن را آسیاب شده یا کامل برای استفاده در آشپزی خریداری کرد. بسیاری از غذاها شامل میخک هستند و همچنین جزء چاشنی های خاصی از جمله سس کچاپ و سس ورسسترشر است.
برخی از عطرها از میخک برای عطر استفاده می کنند و روغن میخک برای استفاده به عنوان اسانس به فروش می رسد. میخک معمولا در آیورودا که طب سنتی هند است استفاده می شود. آنها همچنین به طور سنتی برای ایجاد احساس بی حسی استفاده می شوند.
نحوه استفاده از میخک
میخک آسیاب شده را می توان به روش های مشابه دارچین و زنجبیل استفاده کرد و می توان از آن برای طعم دادن به سس سیب، بلغور جو دوسر، کلوچه و کلوچه ها استفاده کرد. گاهی اوقات از میخک برای تهیه چای استفاده می شود که مخلوطی از چای، ادویه جات ترشی جات و شیر در هند و پاکستان رایج است.
میخک را می توان در غذاهای خوش طعم استفاده کرد،از میحک میتوان برای مرغ پخته شده با کنگر فرنگی، دارچین، و لیموی کنسرو شده و همچنین برای گوشت گاو پخته شده آرام پز با هویج و شلغم استفاده کرد.
ارزش غذایی
بر اساس منبع مورد اعتماد پایگاه داده ملی مواد مغذی وزارت کشاورزی ایالات متحده، 2.1 گرم (گرم) یا 1 قاشق چایخوری میخک آسیاب شده حاوی:
همین مقدار میخک آسیاب شده نیز 1.263 میلی گرم منگنز را فراهم می کند که 63 درصد ارزش روزانه (DV) منبع معتبر منگنز است.
کلام آخر
میخک یک ادویه معطر است که می تواند به بسیاری از غذاها طعم بدهد. فواید دارویی بالقوه آن در حال مطالعه است، اما تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. مانند تمام محصولات گیاهی، مردم باید در مورد استفاده و ایمنی میخک با یک متخصص پزشکی مشورت کنند.
منبع:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320768
ادویه کتلت 65 گرمی
پودر زیره سیاه 70 گرمی
تخم کرفس 50 گرم
تخم شنبلیله 100 گرم
تره خشک 50 گرم
پودر لیمو عمانی 60 گرمی
موسیر 50 گرم
پودر سیر 100 گرم
پودر فلفل قرمز 70 گرمی
ادویه کوکوسبزی 100 گرم
پودر سماق قهوه ای 50 گرم
بادیان ستاره ای 50 گرم